Bladeren door een fotoalbum

Je hoort het nog steeds. Bij het leegruimen van een huis worden fotoalbums aangetroffen. Niemand die er iets mee kan, dus waar eindigen ze? Op de container om te worden afgevoerd. Helaas, helaas. Dat het godzijdank ook anders kan gaan, mochten we afgelopen vrijdag meemaken. Mat Hendriks uit Buggenum bezocht het Limburgs Museum in het kader van het project over de P-nummers. In een plastic zak had hij een schat meegenomen: documenten, losse foto’s en… een album.

AlbumnaarHillenraad

Mat Hendriks koestert ze. Terecht, want ze vormen een van een markant oudoom, een broer van zijn grootmoeder. Hendrikus ‘Driek’ Smeets (1893-1956) was in de jaren twintig en dertig privéchauffeur van Graaf Wolff -Metternich, die resideerde op kasteel Hillenraad in Swalmen. Hermann Joseph Ferdinand Aloijsius Hubertus Anna Maria  – toe maar! – Graaf Wolff-Metternich had weliswaar zelf een rijbewijs, maar een heer van stand liet zich natuurlijk rijden. En bij panne onderweg hield deze man van adel de handen schoon, want zijn chauffeur was een bekwaam automonteur. Zo heurde ‘t.

RijbewijsHJFAHAMGraafWolffMatternich1927

RijbewijsHSmeets1913
Smeets was kort na zijn trouwen in betrekking gegaan bij de graaf en had zijn jonge echtgenote meegenomen. Op een kasteel zijn extra handen altijd welkom. De heer van Hillenraad beschikte over verschillende automobielen en motors. Op de foto’s onderscheiden we met enige moeite de kentekens P577, P7401 en P7793. De automerken zijn F.N., Graham Paige en Citroën, de merken van de motors F.N. en N.S.U. De graaf en zijn privéchauffeur hebben zelfs een tijdlang in Wenen gewoond.

Auto1reservewielzijkant Auto2reservewielenzijkant

HSmeetsinautoadellijkefamilie

MotorMV

 

RijbewijsMFMHWBarondeWeichsdeWenne1923Begin jaren dertig trad Smeets uit dienst en begon voor zichzelf als garagehouder in zijn geboortedorp Buggenum. Mat Hendriks: “Mijn oudoom had een benzinepomp. Op zekere dag had iemand er getankt zonder te betalen. Korte tijd erna kreeg mijn oom een prentbriefkaart met de tekst: ‘bedankt voor de goedkope benzine. Jan Gap.’

AlbumGarage1931b

AlbumGarageKlaar

 

JanGapaz

JanGapvz

Achterzijde en voorzijde van de prentbriefkaart van Jan Gap

Kasteel Hillenraad ligt aan de zuidkant van Swalmen bij het dorp Boukoul. Het is een vierkante waterburcht, de oudste bouwdelen van het kasteel dateren uit de veertiende eeuw. Tot slot nog een weetje. In november 1918 was Hillenraad wereldnieuws. De Duitse kroonprins Wilhelm was er met zijn militair gevolg geïnterneerd. Hij was enkele dagen na zijn vader Wilhelm II de grens van het neutrale Nederland overgestoken en was volgens de regels van de Haagse Conventie direct geïnterneerd. Na korte tijd werd hij overgebracht naar het eiland Wieringen.

Kronprinz_und_Cecilie_1904

Kroonprins Wilhelm en zijn verloofde Cicelie in 1904

Met dank aan Mat Hendriks.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: media@limburgsmuseum.nl.

Advertenties

2 gedachtes over “Bladeren door een fotoalbum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s