De ECI aan de Roer geschilderd door Leo Franssen

Het Limburgs Museum heeft afgelopen week uit een particuliere collectie een bijzonder topografisch werk verworven van de Roermondse kunstenaar Leo Franssen (1905-1990). We zien het riviertje de Roer en tussen de twee bomen op de voorgrond door, in de verte de ECI-fabriek. Het ongedateerde werk verkeert in perfecte staat.

Leo Franssen ECI-fabriek

Leo Franssen is als kunstenaar ontdekt op de Roermondse kermis. We gaan in gedachten terug naar s juni 1930. De gevierde kunstenaar Joep Nicolas kuiert over de kermis in zijn geboortestad Roermond. Hij is net terug uit Parijs en verkeert nog steeds een beetje in een roes. Van dé belangrijkste Europese kunstmetropool naar de slaperige bisschopsstad is een hele stap terug, zelfs als Remunj kermis viert. Bij de danstent van Schulte op het Wilhelminaplein staat Nicolas plots voor twee schilderingen met musicerende en dansende figuren. “Ik ben verwonderd deze doeken voor ’t eerst te zien op een kermis in Roermond”, schrijft hij enkele dagen later in het plaatselijke periodiek De Nieuwe Koerier. „Ze geven mij plots iets terug van mijn pas verlaten Parijsche tentoonstellingsatmosfeer, en ik zou minder verbaasd geweest zijn, ze als wandversiering aan te treffen in de Jungle of de Jockey op Montparnasse, waar ’t nog kan voorkomen, dat een goede schildering geruild wordt tegen slechte dranken.” Hoe langer hij ernaar kijkt, hoe enthousiaster Nicolas is: “De maker ervan kondigt zich aan als een wandschilder van onmiskenbaar talent. Ik ben blij te weten dat hij Roermondenaar is en Leo Franssen heet.”

Nicolas’ relaas over zijn bijzondere ontdekking wordt weldra aangehaald in andere bladen. Zelfs het gerenommeerde landelijke dagblad De Tijd besteedt aandacht aan het jonge Limburgse talent, dat in de jaren ervoor had gestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel en de Kölner Kunstgewerbeschule. De ontdekking op de kermis is een opmerkelijke start voor Leo Franssen. De bourgeoisie van Roermond is echter verbijsterd, want het ‘onmiskenbare talent’ is een zoon van Caspar Franssen, een gezien architect van kerken en kloosters. Dat een jongen uit een keurig gezin zo afgegleden is en een ordinaire kermistent heeft beschilderd, is zorgwekkend en een regelrecht schandaal. De kritiek verstomt als Franssen In 1935 landelijk doorbreekt met een veelgeprezen expositie in Den Haag.

br-0345

Joep Nicolas, portret van Leo Franssen 1931 (collectie Stichting 1880)

br-0316

Joep Nicolas, Zelfportret, 1937 (collectie Stichting 1880) 

Joep Nicolas en Leo Franssen ontwikkelen een bijzondere band. Ze maken samen uitstapjes naar tentoonstellingen, beoordelen elkaars werk, zitten gebroederlijk naast elkaar te schilderen op plekjes in Roermond en omgeving en treffen elkaar in het café, waar het meestal niet bij één glas blijft.

Franssen was een schilderbeest met een enorme werkdrift. Tot op hoge leeftijd was hij dagelijks in zijn atelier te vinden. Hij kon de geur van olieverf niet missen. Wat opvalt: zijn werk lijkt moeiteloos tot stand gekomen. Maar vaak was het juist een moeizaam proces van schilderen, overschilderen en nog eens overschilderen voor hij dat ‘moeiteloze’ effect had bereikt.

cc-ecicultuurfabriek_0

De ECI is een rijksmonument, de afkorting staat voor Elektro Chemische Industrie. In de oorlogsjaren leverde de waterkrachtcentrale een bescheiden hoeveelheid elektriciteit aan de stad Roermond. Hieraan kwam een eind toen het turbinegebouw in 1945 door Duitse troepen werd opgeblazen. Na het herstel leverde de centrale weer elektriciteit ten behoeve van de ECI, totdat dit bedrijf in 1974 door Akzo Nobel werd gesloten. Op 8 september 2000 is de ECI-waterkrachtcentrale, na 26 jaar stilstand opnieuw in gebruik genomen door Nederstroom. De installatie uit 1920 is gerestaureerd en produceert groene stroom voor voor ongeveer huishoudens.

In december 2009 startte de herbestemming van de fabrieksgebouwen.  ECI Cultuurfabriek heeft in september 2012 het pand in gebruik genomen. Een aantal culturele activiteiten van Roermond zijn gevestigd onder één dak, activiteiten als theater, popmuziek, expositiesen een grand café.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: media@limburgsmuseum.nl.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s