Je zou zelf zin in een ijsje krijgen

Wim Heusèrr uit Geleen stuurde twee leuke foto’s in. We maken kennis met zijn vader Theo Heusèrr-van Baal uit Oud-Geleen. Zoon Wim: “Mijn vader was van origine banketbakker. Hij had een zaak in Oud-Geleen. Op zeker moment heeft hij het assortiment uitgebreid en is hij banket gaan combineren met ijs. Omstreeks 1950 had hij een bakfiets met kenteken P36061. Later kwamen er auto’s bij die hetzelfde kenteken hadden.”

P-36061met vooropzwaaiend jongetje

Het zal de droom van ieder kind uit de babyboom-generatie geweest zijn. Een vader die taartjes, ijs en andere zoetigheden bereidt. Dan ben je toch een inwoner van Luilekkerland. De foto’s die Wim Heussèr in heeft gezonden naar het Limburgs Museum, zijn vertederend. Kijk eens naar het kind voor pap op de gemotoriseerde bakfiets. Hij kijkt een beetje bedachtzaam, maar zwaait toch naar de fotograaf. Een aardig detail, het zijn Peter Heussèr senior met zijn zoontje Peter Heussèr junior. Het is een opname uit 1950, gemaakt aan de Rijksweg in Geleen. Hou ouder je bent, hoe dierbaarder zulke foto’s worden.

P-36061met vooropzwaaiend jongetjeDetailKind P-36061met vooropzwaaiend jongetjeDetailVoorkantBakfiets

Wat ook opvalt, is het telefoonnummer dat op de voorkant van ‘de ijsmobiel’ is vermeld. Oorspronkelijk had Geleen waarschijnlijk drie-cijferige telefoonnummers, op zeker moment werden het er vier. De uitbreiding van het telefoonnet had tot gevolg dat het oude nummer op de bakfiets moest worden overgeschilderd. Toen de verf was opgedroogd werd met de hand het nieuwe telefoonnumer vermeld: 2012.

My beautiful picture
My beautiful picture

De tweede foto is een tafereeltje op de kermis in Echt. Hier staat de ijsbereider niet bij zijn bakfiets maar in een auto. Zie het reservewiel.  Het is overigens een DKW cabriolet. Rechts op de voorgrond staat een knul, met de handen in de zakken van zijn korte broek. We zien hem op de rug. Uit zijn hele houding spreekt dat hij het moment niet kan afwachten, dat hij kan beginnen aan het ijsje dat voor hem klaar gemaakt wordt.

Je zou zelf zin in een ijsje krijgen!

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: media@limburgsmuseum.nl.

 

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Je zou zelf zin in een ijsje krijgen

 1. Beste Sef,

  Hierbij een reactie op kenteken P 36061.

  Leuke tekst maar het is niet Peter Heusèrr maar THEO Heusèrr senior en zoon Theo.
  Inderdaad was het telefoon nummer oorspronkelijk 012 en later 2012.

  Wilt u de voornamen wijzigen.

  Met vriendelijke groeten, Wim Heusèrr.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s