Een foto uit onbezorgde dagen

Na 2,5 week vakantie pakken we de draad op en gaan we weer aan de slag met het project over de P-nummers, de Limburgse kentekens uit de periode 1906-1951.

Werps Tegelen 6

Erik Werps stuurde een interessante foto in van een Chevrolet van een model uit 1935, met het kenteken P-24365. Rechts staan drie oudtantes van Erik en links een aangetrouwd familielid, een schoonzus van de drie. We noemen de namen en doen dat in de omgekeerde volgorde dus nu van links naar rechts: Greta Werps-Tacx, Marietje Werps, Riki Werps en Anna Werps.

TitelbladDagboekAnnaWerps

Anna heeft tijdens de laatste maanden van de oorlog een dagboek bijgehouden, dat na de oorlog in druk is verschenen. De aantekeningen beginnen op 24 november 1944 en lopen door tot en met 25 januari 1945. Angst, ontzetting en lijden zijn de kernwoorden van dit egodocument dat doordesemd is met een diepgevoeld geloof: door te bidden zal er vrede komen.

Een exemplaar van het dagboek wordt bewaard in het Gemeentearchief van Venlo en is via de website Het Geheugen van Nederland raadpleegbaar. Wanneer u klikt op de volgende link kunt u meteen het dagboek van Anna Werps inzien en downloaden: http://resolver.kb.nl/resolve?urn=urn:gvn:EVDO01:GAV01_KBN012000012&role=pdf

WerpsA

Anna kreeg in 1944 last van een nierziekte, waaraan ze eigenlijk geopereerd moest worden. Dit was door de oorlogsomstandigheden echter onmogelijk. Verplegers van het ziekenhuis in Tegelen troffen haar op de dag van de bevrijding, 1 maart 1945, verzwakt aan in de schuilkelder onder het Sint-Antoniuspensionaat in Tegelen. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze op 21 maart is overleden.

De foto die haar achterneef Erik heeft ingezonden, dateert waarschijnlijk uit onbezorgde dagen, van vóór de oorlog, en is mogelijk in Tegelen gemaakt. De familie Werps runde er vanaf 1930 een drukkerij. Deze was gevestigd aan de Venloseweg 17-19 in Tegelen. Of de firma in de jaren dertig over deze auto beschikte, is de vraag. Van de vier dames lijkt de linkse het meest vertrouwd te zijn met de auto. Schoonzus Greta kijkt immers vastberaden. Zij woonde echter in Den Bosch, dus ze had geen auto met een P-kenteken.

Reageren? Stuur een e-mail: media@limburgsmuseum.nl. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s