Racende slager uit Gulpen

Slager Sef Geerards uit Gulpen was een groot liefhebber van de racesport. Hij bezocht regelmatig het circuit van Francorchamps. Omstreeks 1930 ging een lang gekoesterde wens van hem in vervulling. Bij een garage in Luik kon hij Amilcar CGS kopen uit bouwjaar 1925. Met 1074 cc, 33 PK en een topsnelheid van 118 kilometer per uur was het een snelle auto destijds. Door de week werd hij gebruikt voor vleestransport naar klanten en op zondag werden er ritten mee gemaakt door de Eifel en de Ardennen.

Geerards-1

Zoon Jacques Geerards (1936) heeft zelf geen herinneringen aan de Amilcar: “De auto is al voor de Tweede Wereldoorlog verkocht. Misschien heb ik er weleens in gezeten, maar ik was nog zo jong dat ik het me niet herinner. De jaren dertig waren de crisisjaren. De mensen hadden niet veel te besteden. Mijn pap Sef kocht samen met een collega een varken of rund dat in het slachthuis in tweeën werd gedeeld. Zijn deel werd op de bijrijdersstoel gelegd en dan reed hij naar de slagerij aan de Steenweg in Gulpen.”

De klanten woonden in Gulpen zelf en de dorpen eromheen. Desgewenst werden bestellingen door de slager met zijn Amilcar keurig aan huis geleverd.

Geerards-2

Amilcar was een Franse autofabrikant gevestigd in Saint-Denis, die auto’s produceerde van 1921 tot 1939. Het merk is bekend geworden door kleinere wagens. De oprichters van het merk, Akar en Lamy, lieten hun namen samenvloeien om tot de uiteindelijke naam van het merk te komen. Met een Amilcar CO, een zes-cilinder met 110 pk, won Maurice Trintignant in 1947, 24 jaar na de invoering op de markt, de Grand Prix van Avignon.

Reageren? Stuur een e-mail: media@limburgsmuseum.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s