Lezing draken door Benoît Mater

Limburg is nog steeds in de ban van draken. In het dorp Beesel werd in augustus zes maal het openlucht theaterspektakel Sint-Joris en de Draak opgevoerd. Alle keren was het full house. In het Limburgs Museum in Venlo is nog tot en met zondag 18 september aanstaande de expositie Draken te zien. In deze familietentoonstelling wordt het fabeldier in een breed cultuurhistorisch kader geplaatst. De draak heeft nooit bestaan, maar is van alle tijden en samenlevingen en in die zin werelderfgoed van onze verbeeldingskracht.

00_benoit_mater

Op vrijdag 9 september aanstaande organiseert het museum een inspirerende lezing over het fenomeen. De bijeenkomst vindt plaats in het Museumtheater, start om 14 uur en duurt ongeveer een uur. Benoît Mater, eindverantwoordelijke van de tentoonstelling, zal spreken over het thema Draken: historisch erfgoed en/of populaire traditie?

_MG_1619

Draken zijn van alle tijden en culturen en ze bestaan nog steeds… in de fantasie van de mens. Maar de ene draak is de andere niet. De Chinese draak die kronkelend en dansend het nieuwe jaar viert, is anders dan zijn zevenkoppige familielid uit de Apocalyps die zondaars zonder pardon het hellevuur in sleurt. Een drakenknuffel waarmee een vijfjarige gaat slapen, is minder afschrikwekkend dan de draak die gespietst werd door Sint-Joris.

laatste_oordeel_-_coll_limburgs_museumdetail2

Draken nemen afhankelijk van tijd en cultuur andere gedaantes aan, omdat de betekenissen die wij als mensen aan ze gaven en geven ook altijd aan veranderingen onderhevig zijn. Draken behoren tot het historisch erfgoed, dat wereldwijd gekoesterd wordt in bijvoorbeeld musea. Maar draken zijn ook actueel, want ze zijn razend populair als tatoeage, in strips, films, televisieseries, games of in een volksspel zoals gespeeld in Beesel.

_59B0688

Toegangskaarten voor de lezing zijn van dinsdag tot en met zondag tussen 11 en 17 uur aan de museumbalie verkrijgbaar. Plaatsen kunnen ook telefonisch worden gereserveerd: 077 352 21 12.

Reageren? Stuur een e-mail: media@limburgsmuseum.nl.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s